Sundhedseffekter ved at gå tur

Motion
Sundhedseffekter ved at gå tur
Gåture gør dig slank og stærk. Gang er det helt store træningshit, der giver bonus på din sundhed.
Går du 30 minutter, forbrænder du naturligvis mindre, end hvis du løber med tårnhøj intensitet i samme halve time. Men hvis dit valg står mellem at gå og løbe fx 5 kilometer, er forskellen på dit direkte energiforbrug ikke så stor. Tidforbruget vil bare være større, når du går. Men belastningen på din krop vil til gengæld være mindre.
Der er så mange fine sundhedseffekter ved at gå tur. Hvis man går en rask tur på 30 minutter fem gange om ugen kan man f.eks. regne med at forlænge sit liv med tre til fem år. Det er da ret fantastisk. Der er en 30 procents risikonedsættelse for sygdomme ved at gå 30 minutter fem gange om ugen, og hvis man går dobbelt så langt, får man dobbelt op på effekten.

  • Vil du være sund og få helbredsgevinsterne ved gang, skal du gå 7.000-8.000 skridt per dag. Det svarer til anbefalingerne om 30 minutters fysisk aktivitet dagligt.
  • Vil du holde vægten under kontrol, skal du op på 12.000 daglige skridt. Er du over 40 år, kan du nøjes med 11.000 og efter de 50 år med 10.000 skridt.
  • Vil du tabe dig, skal du gerne op på 16.000 skridt om dagen.

    Hvad er forskellen på at gå alene og med andre?
    Det er en helt anden oplevelse at gå med et andet menneske. Det er, som om man kan sige ting, når man går sammen, som det er meget sværere at få sagt, når man sidder overfor hinanden og kigger hinanden i øjnene. Der bliver skabt et rum af fortrolighed, når man går sammen, distancen forsvinder.
    Regelmæssige gåture kan påvirke vores hukommelse i positiv retning. Derudover sænker det kolesteroltallet og blodtrykket og reducerer risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Men gang har ikke blot fysiske sundhedsmæssige fordele, det påvirker i høj grad også vores mentale velvære.
Dette indlæg blev udgivet i Motion, Sundhed. Bogmærk permalinket.